Oogst olijfolie | Cijfers en verwachtingen

Marktupdate: Olijfolie

De totale olijven productie In Spanje per 31 December tot nu toe is 584,780 ton. Er zal nog ongeveer 120,000 ton olijven bijkomen in Januari en Februari 2024. Dit zal genoeg zijn voor de vraag van de komende 10 maanden.

Dit betekent wel dat er wederom een stuk minder geoogst is dan voorgaande jaren en dat de prijs dus niet zal dalen. Er is nog steeds meer regen nodig om voor het seizoen 24/25 een betere oogst te garanderen. Tijdens de bloeiperiode in Mei zullen de eerste indicaties en verwachtingen zichtbaar zijn. Italië en Griekenland verwachten ook een kleine oogst, wat betekent dat ook deze oogsten niet gaan compenseren voor de tegenvallende oogst in Spanje.  

Ongeacht hoe de oogst van 2023/24 eindigt, zal deze de recordlage opbrengst van het vorige oogstjaar overschrijden, toen Spanje 664.033 ton produceerde.Grote olijfolieproducerende regio's, waaronder Andalusië en Castilla-la-Mancha, zijn naar schatting tekortgeschoten met 30 en 23 procent. De redenen voor de twee opeenvolgende ondergemiddelde oogsten zijn te wijten aan de ongekende droogte van Spanje en hoge temperaturen in mei, waardoor veel olijfbomen op het moment van bloei werden beschadigd en geen vruchten droegen.

Wat betekend dit voor de prijs van Olijfolie? 

In de markt hebben lage opbrengsten de prijzen hard geraakt. De prijs van olijfolie bij de detailhandel in Spanje registreerde een stijging van bijna 55 procent in 2023 vergeleken met het voorgaande jaar, volgens gegevens van de consumentenprijsindex van het Nationaal Instituut voor de Statistiek van Spanje. De prijzen aan de oorsprong worden beïnvloed door de olijfolievoorraden, de voortgang van de oogst en hoe de werkelijkheid zich verhoudt tot verwachtingen en weersvoorspellingen.

Het is hopen op meer regen in de droge zones van Spanje de komende jaren, zodat de oogsten weer als vanouds veel opleveren. Dit hoge aanbod zal leiden tot minder schaarste en zo lagere en stabielere prijzen van Olijfolie.