Disclaimer & Veiligheid
De extra informatie verstrekt door oliemeesters op onze e-commerce site (groothandelolie.nl) en via andere Sociale Media Kanalen is alleen voor persoonlijke informatie en interesse. Het is niet bedoeld om professioneel medisch advies of behandeling voor welke aandoening dan ook aan te bieden. U dient onze site of de adviezen op onze site niet te gebruiken voor de behandeling van gezondheidsproblemen of voor het stellen van een zelfdiagnose. Wij raden u aan uw huisarts of verpleegkundige te raadplegen als u zich zorgen maakt over uw gezondheid.

Houdt u er rekening mee dat oliemeesters geen aansprakelijkheid aanvaardt voor verkeerd gebruik van essentiële oliën of andere producten die zij produceert, verpakt of levert of voor enig vertrouwen in de informatie die door ons wordt verstrekt via onze e-commerce site of andere Social Media kanalen.

Extra Veiligheidsadviezen

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerde, krachtige vloeistoffen. Hun potentie moet worden gerespecteerd en ze kunnen giftig zijn bij onjuist gebruik. De manier waarop u essentiële oliën behandelt en gebruikt is zeer belangrijk. Lees de volgende adviezen om ervoor te zorgen dat u etherische oliën veilig en effectief gebruikt. Let op: deze lijst is geen volledige veiligheidsreferentie. Als u niet zeker bent, lees u dan eerst goed in voordat u de olien gaat verwerken.

Bepaalde etherische oliën zijn ontvlambare vloeistoffen.

Altijd buiten het bereik van kinderen houden.

Als u een medische aandoening hebt en medicijnen gebruikt of een medische behandeling ondergaat, moet u met uw arts en een gekwalificeerde aromatherapeut overleggen of het veilig is om aromatherapie te gebruiken in combinatie met de voorgeschreven behandeling.

Bepaalde essentiële oliën moeten vermeden worden tijdens de zwangerschap 

Raadpleeg altijd een gekwalificeerde aromatherapeut voordat u essentiële oliën gebruikt bij baby's en kinderen.

Neem etherische oliën nooit direct oraal in en vermijd elk contact met de mondstreek en de ogen.

Essentiële oliën mogen nooit onverdund op de huid worden aangebracht omdat ze irritatie kunnen veroorzaken (er zijn slechts een paar uitzonderingen op deze regel, nl. Lavendel en Tea Tree). 

Bepaalde essentiële oliën (bijv. kruiden) kunnen huidirritatie veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Als u een gevoelige huid heeft raden wij u aan een kleine patch test te doen voordat u een nieuwe olie of product gebruikt.

Een aantal essentiële oliën zoals Bergamot en andere citrus oliën zijn fototoxisch, wat betekent dat ze in fel zonlicht huidsensibilisatie en huidverkleuringen kunnen veroorzaken. Deze oliën mogen niet op de huid worden aangebracht voor directe blootstelling aan zonlicht.


Ontvlambaarheid

Veel etherische oliën zijn ontvlambaar, dus gebruik of zet uw flesjes etherische olie nooit in de buurt van een open vlam, vuur, of een andere ontstekingsbron.

Onverdunde etherische oliën


Gebruik nooit etherische oliën bij kinderen onder de 3. Hun onderontwikkelde en kwetsbare organen kunnen de oliën niet goed uitscheiden of hun metabolieten niet efficiënt verwerken.

Zwangerschap

Als u zwanger bent, moet u advies vragen aan een arts, verloskundige of aromatherapeut voordat u etherische oliën gebruikt.

Veel van deze misinformatie is gebaseerd op het inwendig gebruik van de plant in kruidenpreparaten, en dit is zeker niet hetzelfde als het uitwendig gebruik van een verdunde etherische olie bij massage. De meeste deskundigen op het gebied van etherische oliën stellen dat veel van de gecontra-indiceerde etherische oliën worden gebruikt als additieven in levensmiddelen en dat ze daarom nauwelijks als gevaarlijk kunnen worden beschouwd.

Als u een voorgeschiedenis van miskraam heeft, gebruik dan geen etherische oliën op enig moment tijdens uw zwangerschap.

Etherische oliën die u tijdens uw zwangerschap het beste kunt vermijden zijn onder andere:

Kamfer (Cinnamomum camphora)

Rozemarijn (Rosemarinus officinalis)

Salie (Salvia officinalis)

Savinolie (Juniperus sabina) - Nooit gebruiken in aromatherapieBaby's, peuters en jonge kinderen

Zoals reeds gezegd, nooit onverdund etherische oliën gebruiken bij baby's tot 3 jaar. 


Inwendig gebruik

Neem etherische oliën nooit inwendig in.

U leest misschien artikelen in tijdschriften en boeken waarin de deugden van het inwendig innemen van essentiële oliën worden geprezen, maar u moet dit absoluut nooit proberen zonder deskundige begeleiding.

Irriterende en sensibiliserende stoffen

Sommige etherische oliën kunnen de huid irriteren als ze in een te hoge concentratie of gedurende een lange periode worden gebruikt. Onderstaande etherische oliën zijn de meest bekende uit deze groep.

Laurierbladolie (Pimenta racemosa)

Kaneelbastolie (Cinnamomum zeylanicum)

Kruidnagelolie (stam, blad, knop) Syzygium aromaticum

Litsea Cubeba aka May Chang olie (Litsea cubeba)

Origanumolie (Origanum vulgaris)

Tagetes-olie (Tagetes minuta)

Tijm wit en rood olie (Thymus vulgaris)


Lichtgevoeligheid

Lichtgevoeligheid, ook bekend als foto-irritatie of fototoxiciteit, is een chemisch veroorzaakte huidirritatie die kan optreden wanneer je bepaalde essentiële oliën plaatselijk aanbrengt en je huid te snel blootstelt aan UV-licht.


Enkele voorbeelden van de irritatie die je kunt ervaren zijn:

Roodheid

Brandend

Jeuk

Blaarvorming

Verkleuring van de huid

Ontsteking

Bepaalde etherische oliën bevatten furocumarines(wikipedia). Furocumarines zijn natuurlijk voorkomende organische chemische verbindingen die door specifieke planten worden geproduceerd. Deze chemische verbindingen zijn een verdedigingsmechanisme dat de plant gebruikt om kleine dieren of insecten in de natuur af te weren. Enkele van de meest voorkomende furocumarines zijn oxypeucedanine en bergapten, die in veel citrusvruchten en koudgeperste essentiële oliën worden aangetroffen. Sommige etherische oliën zijn licht fotosensibiliserend en moeten worden vermeden vóór het zonnebaden of het gebruik van een zonnebank. De belangrijkste fotosensibiliserende oliën die in aromatherapie worden gebruikt zijn

Engelwortelolie (Angelica archangelica)

Bergamotolie uitgedrukt (Citrus aurantium ssp. bergamia)

Bittere sinaasappelolie (Citrus aurantium)

Komijnolie (Cuminum cyminum)

Citroenolie, koudgeperst (Citrus limonum)

Limoenolie geperst (Citrus aurantifolia)

Grapefruitolie (Citrus paradisi)

Tagetes olie (Tagetes minuta)

Als u van Bergamot etherische olie houdt en de zon wilt opzoeken, gebruik dan Bergamot FCF, waarvan de fotosensibiliserende bestanddelen zijn verwijderd.

Om de effecten van lichtgevoeligheid te verminderen, moeten gebruikers de zon, zonnebanken of UV-licht vermijden tot 12 - 18 uur na het aanbrengen van de olie op de blootgestelde huid.