Wat is Shea Butter? 20 Voordelen en Hoe Je Het in Cosmetica Kunt Gebruiken

Wat is Shea Butter?

 

Shea butter is een voedingsrijke vetstof die wordt gewonnen uit de noten van de sheaboom, die inheems is in West-Afrika. Shea butter is vast bij warme temperaturen en heeft een gebroken witte of ivoorkleurige tint. Dit veelzijdige ingrediënt wordt al eeuwenlang gebruikt in huidverzorging vanwege de hoge concentraties vitamines en vetzuren. De zachte, smeerbare consistentie maakt het ideaal voor het voeden, verzachten en verzorgen van de huid.

Benieuwd naar Shea Butter? Ontdek 20 Redenen om het toe te voegen aan uw cosmetica.

1. Veilig voor Alle Huidtypes
Ondanks dat het een boomnootproduct is, bevat shea butter weinig eiwitten die allergieën kunnen veroorzaken, waardoor het geschikt is voor bijna elk huidtype. Het bevat geen chemische irriterende stoffen en verstopt de poriën niet.

2. Diep Hydraterend
Shea butter staat bekend om zijn hydraterende eigenschappen, dankzij het rijke vetzuurgehalte, waaronder linolzuur, oliezuur, stearinezuur en palmitinezuur. Deze oliën worden snel opgenomen en herstellen de vochtbalans, terwijl ze de natuurlijke barrière van je huid versterken.

3. Niet Vettig
Met een uitgebalanceerde mix van linolzuur en oliezuur, wordt shea butter gemakkelijk opgenomen zonder een vette film achter te laten.

4. Krachtig Ontstekingsremmend
De plantenesters in shea butter hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat helpt om huidirritatie door omgevingsfactoren en aandoeningen zoals eczeem te verminderen.

5. Antioxidantenrijk
Met veel vitamines A en E biedt shea butter krachtige antioxidantenbescherming, die je huid beschermen tegen vrije radicalen en vroegtijdige veroudering.

6. Mogelijk Antibacterieel
Hoewel meer onderzoek nodig is, suggereren studies dat shea butter acne-veroorzakende bacteriën op de huid kan verminderen, wat het een mogelijk antibacterieel middel maakt.

7. Schimmelwerende Eigenschappen
Shea butter is effectief tegen bepaalde schimmelinfecties, zoals ringworm en voetschimmel, hoewel het mogelijk niet alle schimmelinfecties behandelt.

8. Kan Acne Voorkomen
Shea butter's unieke vetzuursamenstelling verwijdert overtollige olie en herstelt tegelijkertijd de vochtbalans, wat kan helpen om acne te voorkomen.

9. Verhoogt Collageenproductie
Shea butter bevat triterpenen, die de afbraak van collageen kunnen voorkomen, waardoor fijne lijntjes verminderen en de huid voller wordt.

10. Bevordert Celregeneratie
De hydraterende en antioxiderende eigenschappen van shea butter ondersteunen een gezonde celvernieuwing, waardoor je huid er fris en stralend uitziet.

Shea butter koudgeperst Biologisch


11. Vermindert Striae en Littekens
Shea butter kan de groei van littekenweefsel remmen en de groei van gezonde cellen bevorderen, wat de zichtbaarheid van striae en littekens kan verminderen.

12. Bestrijdt Fijne Lijntjes en Rimpels
Door de collageenproductie te verhogen en nieuwe celgroei te bevorderen, kan shea butter fotoveroudering bestrijden en fijne lijntjes verminderen.

13. Kan Haarbreuk Voorkomen
Hoewel het nog niet uitgebreid is onderzocht, zijn de eigenschappen van shea butter vergelijkbaar met andere West-Afrikaanse planten die bekend staan om het versterken van het haar.

14. Helpt Roos Behandelen
De hydraterende effecten van shea butter kunnen helpen roos te verminderen en een droge, geïrriteerde hoofdhuid te verzachten.

15. Verzacht Eczeem, Dermatitis en Psoriasis
De ontstekingsremmende en hydraterende eigenschappen van shea butter bieden snelle verlichting voor deze veelvoorkomende huidaandoeningen.

16. Verzacht Zonnebrand en Brandwonden
De vetzuren en ontstekingsremmende componenten van shea butter helpen bij het verzachten en genezen van kleine brandwonden, inclusief zonnebrand.

17. Verlicht Insectenbeten
Shea butter wordt traditioneel gebruikt voor insectenbeten en kan zwelling en irritatie verminderen, hoewel er meer onderzoek nodig is.

18. Bevordert Wondgenezing
De vetzuren in shea butter beschermen wonden tegen omgevingsirriterende stoffen en helpen bij het genezingsproces.

19. Kan Artritispijn Verlichten
De ontstekingsremmende eigenschappen van shea butter kunnen ook gewrichtspijn verlichten en verdere schade voorkomen.

20. Verzacht Spierpijn
Het aanbrengen van shea butter kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en stijfheid in overbelaste spieren.


De Wetenschap Achter de Voordelen van Shea Butter

De opmerkelijke voordelen van shea butter komen voort uit de unieke chemische samenstelling, waaronder essentiële vetzuren, vitamines A, E en F, triglyceriden, en cetylesters, die allemaal samenwerken om de huid te balanceren, voeden en verzorgen.

Hoe Gebruik Je Shea Butter?

- Op de Huid: Breng rauwe, ongeraffineerde shea butter direct op de huid aan, vooral voor het slapengaan, zodat het volledig wordt opgenomen zonder make-up te verstoren.

- Op het Haar: Gebruik shea butter als conditioner of breng het aan op de haarpunten om ophoping te voorkomen.

Opslag en Veiligheid

Bewaar shea butter iets onder kamertemperatuur. Hoewel het veilig is voor de meeste huidtypes, stop het gebruik als je irritatie ervaart en raadpleeg een arts als symptomen aanhouden.

Conclusie

Shea butter zit boordevol essentiële voedingsstoffen die je natuurlijke teint kunnen verbeteren en je helpen stralen. Om de beste resultaten te behalen, kies je voor rauwe, ongeraffineerde shea butter, bij voorkeur fair trade, om de gemeenschappen die het produceren te ondersteunen.

Shea butter Koudgeperst Biologisch kopen? 

Klik dan hier en ga naar onze webshop

 

 

BiologischShea butter