"Etherische olie" - waar komt het vandaan?

Met de groeiende populariteit van etherische oliën en de vele voordelen ervan, heb je je ooit afgevraagd waarom het 'essentiële of etherische olie' wordt genoemd?

De primaire betekenis van etherische oliën is: een vluchtige vloeistof dat het resultaat is van de extractie uit een plant, grassen, bomen, bloemen en zelfs struiken. Eigenlijk is de term misleidend en is het geen echte olie.

De term etherische olie dateert helemaal terug naar de dagen van de middeleeuwen, waar alchemisten zochten naar wat bekend stond als “het vijfde element” voorbij water, vuur, lucht en aarde.

Het werd ontdekt door middel van destillatie. Toendertijd werd elke vloeistof dat niet mengde met water geclassificeerd als olie. Dus toen de etherische oliën werden ontdekt, werd het beschouwd als het 'vijfde element' en werd het gezien als een van de essentiële dingen voor alle levende wezens.

Dit is waar de term essentiële olie vandaan kwam en deze blijft intact tot op de dag van vandaag, hoewel het eigenlijk helemaal geen olie is.

Interessante feiten!

  • Essentiële oliën worden ook door planten zelf gebruikt. Natuurlijk voorkomende essentiële oliën in planten helpen bij infectiebeheersing, vochtregulering, hormonale effecten, wondgenezing en het aantrekken of afstoten van insecten, vogels en dieren.
  • Essentiële oliën voelen niet vettig aan; ze worden "oliën" genoemd omdat ze de in olie oplosbare chemicaliën in de plant bevatten (meestal 100 tot 200 chemicaliën per essentiële olie). Deze complexe chemie geeft essentiële oliën hun therapeutische eigenschappen en verklaart waarom verschillende etherische oliën overlappende effecten kunnen hebben.
Essentiële olie