Een beetje aromatherapie les over de oorsprong

De werkelijke term 'aromatherapie' ontstond in 1937, toen de Franse chemicus Rene-Maurice Gattefosse het woord uitvond na een brandincident en zijn nieuwsgierigheid naar de helende kracht van etherische oliën aanwakkerde.

Er is geen duidelijke indicatie waar aromatherapie als eerste vandaan komt, maar het is in de loop van de geschiedenis in veel verschillende culturen gebruikt.

De Egyptenaren worden gecrediteerd met de ontwikkeling van één van de eerste distillatiemachines om etherische oliën van bepaalde planten te winnen - cederhout, kruidnagel, kaneel, om er maar een paar te noemen - die werden gebruikt om de doden te balsemen. De praktijk van het gebruik van aromatische oliën als stemmingsverbeteraar wordt echter verondersteld wortels te hebben in China.

De Grieken speelden ook een rol in de geschiedenis van de aromatherapie. Volgens de Griekse mythologie waren de goden begiftigd met de kennis van parfum en geur.

Megallus, een Griekse parfumeur, ontwikkelde een geur die hij Megaleion noemde en die bestond uit mirre. De 'vader van de geneeskunde', Hippocrates, zou aromatherapie hebben toegepast (voordat het nagesynchroniseerd werd) voor genezing.

Aromatherapie